Innovation District Strijp-T in Eindhoven, als je Strijp-S ontgroeid bent


Ad van Berlo, Boudie Hoogedeure en Daan Heijsters (v.l.n.r.) van stichting Innovation District Strijp-T in de daktuin van gebouw TQ in Eindhoven. © FotoMeulenhof

 

EINDHOVEN - Een ecosysteem waarbij bedrijven elkaar versterken. Dat plan lijkt te werken. Daarbij is een 'ouderwetse' borrel onontbeerlijk.

Michel Theeuwen 22-05-19

Nog dit jaar hoopt Strijp-T de laatste huurders van gebouw TQ bekend te maken. Ondertussen wordt al gewerkt aan de ombouw van TY, de Glaskathedraal. En binnenkort krijgt ook gebouw TZ een opknapbeurt; de groen en blauw gekleurde geveldelen verdwijnen. In de tussentijd verenigen de zittende huurders van Innovation Powerhouse TR en TQ zich in de stichting Innovation District Strijp-T.

 

Doel van de stichting is een gemeenschap te vormen en verbinding te leggen tussen de gebruikers op het moderne bedrijventerrein tussen Beukenlaan, Zwaanstraat en Achtseweg Zuid in Eindhoven. ,,Maar we sluiten ook deelname van bedrijven op Strijp-S en -R niet uit", zegt kartrekker en voorzitter Ad van Berlo van ontwerpbureau Van Berlo.

 


Het groen/blauwe gebouw TZ op Strijp-T krijgt als volgende een opknapbeurt van eigenaar Geva BV © Michel Theeuwen

 

Transformatie
Hij was met eigenaar Geva BV de drijvende kracht achter de transformatie van de voormalige energiecentrale TR tot Innovation Powerhouse en de ontwikkeling van de rest van Strijp-T. Met als doel ruimte te creëren voor de innovatieve ontwerp- en maakbedrijven die doorgroeien, die Strijp-S ontgroeien. ,,We wilden aan een ecosysteem werken waarin we elkaar versterken. Zodat we innovatie naar een volgende niveau kunnen tillen. En dat begint te werken. Maar om echt succesvol te zijn, moet de liefde van twee kanten komen, moeten ook de 'bewoners' hun bijdrage leveren. Zodat we van elkaar kunnen leren", aldus Van Berlo.

 

Gebouw TQ (lange kant) met TR (rechts), de voormalige energiecentrale die nu Innovation Powerhouse heet, op Strijp-T in Eindhoven. Op de achtergrond onder meer Strijp-S. © Michel Theeuwen


Daan Heijsters, stagiair van de TU/e-studie Industrial Design, heeft op verzoek van de huurders én eigenaar Geva onderzocht hoe de 'verbinding, ontmoeting, verrijking' handen en voeten te geven. ,,De conclusie is dat dat niet alleen digitaal moet, door een goed platform, maar zeker ook fysiek. Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten bij een barbecue op de daktuin, een borrel, een expositie of een lezing. Maar innovatie zal wel altijd het thema zijn. En we linken mensen ook via hun profiel op het platform, zodat ze bij de borrel interessante buren tegenkomen", aldus Heijsters. Tot nog toe zijn de reacties positief: al 30 van de 45 bedrijven meldden zich aan. ,,Dat is ook wel logisch", zegt Van Berlo. ,,Want we sorteren natuurlijk wel aan de voorkant: alleen innovatieve, creatieve bedrijven kunnen zich hier vestigen, die staan daarvoor open."

 


Een etage van gebouw TQ aan de Achtseweg Zuid op Strijp-T in Eindhoven, met uitzicht. © Michel Theeuwen

 

Succes
Dat Geva BV in drie jaar tijd de gebouwen heeft getransformeerd én gevuld, is een succes te noemen, zegt Boudie Hoogedeure van Geva BV/Strijp-T tijdens een rondleiding door de laatste fase van TQ, aan de Achtseweg Zuid. Hier komen onder andere een tweede verdieping voor Fontys ICT en een voor de stichting Brainport. Op de bovenste verdieping, waar ooit de kantine van Philips was, staan lange tafels klaar voor een Google-evenement. ,,Daarvoor leggen we het werk hier wel even stil."

 


De voormalige Philipskantine op de bovenste verdieping van gebouw TQ aan de Achtseweg Zuid op Strijp-T in Eindhoven. © Michel Theeuwen



Bomen op een van de etages van gebouw TQ aan de Achtseweg Zuid op Strijp-T in Eindhoven. © Michel Theeuwen

 

Het torentje van gebouw TQ aan de Achtseweg Zuid op Strijp-T in Eindhoven is omgebouwd tot luxe vergaderlocatie. © Michel Theeuwen


In de voormalige directie-kantine komt de bestuurskamer van Geva BV. Het torentje bij het gebouw is verbouwd tot ruimte die te huren is voor bedrijfsevenementen. Behalve de transformatie van de oude gebouwen, is er volgens Hoogedeure ook nog plaats voor nieuwbouw. Zo gaat het hightechbedrijf Settles Savenije, gevestigd in het voormalige pompgebouw TAQ, al weer uitbreiden met 5000 vierkante meter voor onder meer cleanrooms. Ook op bijvoorbeeld de locatie van de gesloopte noodgebouwen aan de Achtseweg Zuid is nog plaats voor nieuwbouw. Daarover wordt nu overlegd met de gemeente omdat dan het bestemmingsplan gewijzigd moet worden.

 

Bron.

Terug