Innovation Powerhouse

De vijfde fase van de energiecentrale

Steenkool was de eerste grondstof voor de energiecentrale die in 1953 op Strijp-T werd gebouwd. Daarna volgden olie en gas. Maar inmiddels is een betere basis gevonden: vanaf volgend jaar is innovatiekracht de bron voor de energie die uit de centrale komt. Dan opent het Innovation Powerhouse zijn deuren en kan de vijfde fase van de energiecentrale beginnen.

 

De voormalige energiecentrale wordt met groots respect voor het verleden tot een hypermodern bedrijvenpand getransformeerd door Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur(onder andere), De Bever architecten in samenwerking met GEVA Vastgoed en design- en innovatiebureau VanBerlo.


De oorspronkelijke betonstructuren en het oude metselwerk worden in stand gehouden, toevoegingen bouwen voort op de bestaande vormentaal. De combinatie van denken, doen en maken komt terug in de drie lagen van het gebouw, dit is zichtbaar in de architectuur en de functies die aan de verschillende ruimtes worden toegewezen.

 

Living Lab

Deze voormalige energiecentrale wordt een Living Lab voor innovatieve ontwerp en technologiebedrijven. Recht door het gebouw komt een centrale lichtstraat; een ontmoetingsplek die het kloppende hart van het Innovation Powerhouse zal vormen en waar zichtlijnen én mensen uit verschillende disciplines samenkomen. Hier wordt gebouwd aan het community-gevoel met events gericht op kennisdeling, tentoonstellingen, een koffiebar en de toegang tot het gezamenlijke restaurant. Janne van Berlo van Atelier van Berlo: "De lichtstraat brengt levendigheid in de anders donkere kern en zet de zware betonstructuren van de kolenschachten in de spotlights."

 

Nu de vijfde fase van de energiecentrale begint, kan aan het oorspronkelijke ontwerp van C. Last uit 1953 ook eindelijk recht worden gedaan. Wie namelijk voor het gebouw staat, ziet dat het gebouw niet symmetrisch is. Janne van Berlo: "En dat was oorspronkelijk wel de bedoeling. De laatste twee stramienen zijn nooit gebouwd omdat ze tijdens de ingebruikname niet meer nodig bleken voor het opwekken van energie. Geïnspireerd door de oorspronkelijke tekening van C. Last gaan deze twee stramienen nu in een mooie open stalen structuur alsnog met een verticale buitentuin worden neergezet. Een knipoog naar de nieuwe en laatste fase waarbij de energie van vroeger wordt omgezet in innovatiekracht voor de toekomst."